tisdag 31 augusti 2010

Jo det finns visst parker i Liverpool

Tillbringat en helt galen långhelg i Liverpool och visst hörde jag talas om att där finns några av Englands största och finaste parker, men..... det här var det allra närmaste blomster jag kom på hela helgen!
Varför helgen var galen? Jo det kallas International Beatle Week i kombination med Europas största musikfestival Mathew Street Festival - där fasaden bakom huvudscenen pryddes just av gigantblommorna på fotona. I skumgummi eller plast eller nåt.

torsdag 26 augusti 2010

Dahliorna på Sofiero

Varje år måste jag bara till Sofiero och titta på dahliorna. Den här gången visste jag ju att jag skulle missa Stora Trädgårdsfesten så jag besökte parken ett par dagar innan, viss om att allt skulle vara perfekt inför festen.

Inte nog med att blommorna är stora som mattallrikar, plantorna är nära 2 meter höga!

Den här kände jag inte igen från tidigare år, eller hade åtminstone inte fotograferat den förut - "Gold Crown"

"Gold Crown" i knopp

Som en pussmun kanske?

onsdag 25 augusti 2010

I Katarinas trädgård...

...finns en larv som krampaktigt klamrade sig fast i höstanemonen trots starka vindar.

...finns en konvaljbuske som doftar alldeles gudomligt. Jag tipsade diskret om sticklingsförökning. Helt i eget syfte.

...finns ju här hjärtat som jag är så förtjust i att om det försvann från sin plats skulle ägarinnan genast veta på vilken adress hon skulle leta efter det.

Hur har jag kunnat överleva?

...utan denna produkt! Vad det är? En krukborste såklart! Äntligen ska jag bli en god trädgårdsmänniska och borsta ur mina krukor ordentligt när säsongen är över eller jorden töms ut av annan anledning.

I sammanhanget vill jag också väldigt gärna påpeka att jag gav lååååångt under hundralappen för den här på Plantagen. Men lackerat skaft och allt. I Slottsbutiken på Sofiero kostade så gott som exakt likadan 322,-, ett alltigenom kungligt pris!

tisdag 24 augusti 2010

Stå kvar...

...bland luktärterna sa mina resekompisar där i den engelska trädgården. Det var nåt om att min blus gick så bra i färg... Och sämre ställe kan man ha att stanna kvar på!

Nu har jag plöjt igenom mina 700 foton från resan och gjort en powerpoint med bildspel från tre av trädgårdarna jag besökte. Som mina trädgårdskompisar ska få titta på och kommentera. Kanske jag kan visa dem i nåt annat sammanhang sen?

måndag 23 augusti 2010

En tur i trädgården

I våras såg det ut som om mitt fikonträd helt frusit bort. Men det var bara de övre grenarna som strukit med. Nu är det gott om fikon som väl nästa vinter kommer att ta hand om - men drömma om egenplockade färska fikon går ju...

Lika mycket uppbindningssnöre som tomater i mitt växthus eller? De vilda, yviga plantorna är i alla fall toppade nu och jag väntar på att tomatmängderna ska MOGNA nån gång!

Här är ju några som är färdiga i alla fall. Den här sorten är ganska köttig och passar att slänga i stekpannan tillsammans med zucchinibitar utan att den blir alldeles mosig.

I våras planterade jag ett par spretar med etiketten "Rose de Recht" i min nyanlagda lilla rosenhörna. De har redan blommat rikligt, växt en halvmeter och ser man på - nya knoppar på gång!

I samma rabatt planterade jag en klen flikbladig fläder. Den blommade med försiktiga blekrosa blommor som alls inte matchade det färgstarka bladverket. Men växt har den och det är jag nöjd med för meningen är att den ska täcka lite utsikt.

Överallt i bloggvärlden plockas det björnbär! Men inte härnere i sydligaste zon 1 inte. När mognar de?

Teleobjektivet bjuder på en närbild.

fredag 20 augusti 2010

The Nuttery

Varje engelsk trädgård med självaktning - ja eller åtminstone de som har en yta på en 10-20 000 kvm - har sin egen Nuttery. Bara ordet gör gott!

Förutom att samla in nötterna används grenarna som samma sätt som vi använder pile. Kanske bygger man ett staket...

...eller tillverkar en enkel bur som luktärterna kan klättra i.

måndag 16 augusti 2010

Stora, heldubbla blombollar

Nja, den beskrivningen var kanske en liten smula överdriven, eller?

Nu har ju inte Impecta foton på sina fröpåsar så det är klart att man köper grisen i säcken, men så fluffiga blev inte mina Cosmos bipinnatus i alla fall.

söndag 15 augusti 2010

Trädgårdsmässa i Danmark

I helgen arrangerade danskarna Garden Living Fair i Fredriksborgs Slottspark på Själland. De marknadsförde sig som motsvarigheten till Trädgårdsfesten på Sofiero men så var det icke alls. Det var en helt igenom kommersiell historia som utspelade sig på en gräsplätt som råkade ligga i utkanten av slottsparken.

Danskarna är helt galna i pileflätning och det var många utställare som visade sina färdigheter. De här flätade träden hade varit kul att prova på. I samband med hamlingen nästa vår kanske...

Letade efter ett pionstöd men hur jag än vände och vred på burarna hittade jag inget i rätt storlek.

Utomhusdusch i trädgården har jag drömt om hela sommaren. Varför inte med dessa färdiga pileväggar?

Riktigt, riktigt fult tycker jag att kombinationen begonia och bambu är!

Hem kom jag i alla fall med några kassar... innehållande honungslök (såg jag på nån trädgårdsvisning i juni och blev förtjust i), gigantisk allium (fanns i alla engelska trädgårdar jag besökte), trädgårdshandskar (kan man aldrig få för många av), en plåtburk med hål i locket till uppbindningssnöre (som min trassliga snörrulle åkt ut och in i tomatväxthuset i sommar), en helt galen spiral med en glaskula i att pynta trädgården men (den kommer nog på bild när den är monterad) - ja och sen var väl pengen helt slut vill jag minnas - eller nej det blev 6 nummer av Havelivet också. Till det facila priset av 100 danska kronor och minsann fick man inte en reklamkasse på köpet?

måndag 9 augusti 2010

Kul pynt

Jag tycker det ser läckert ut med olika keramik-kulor i krukorna.

Olika färger och mönster kan man få. Och när den här dahlian aldrig verkar sätta knoppar ser det ju trevligt ut med något annat i krukan.

På bänken har jag blandat några svarta med en mönstrad. Eller om sanningen ska fram så får jag snart svårt att hitta plats till kulorna om jag kommer hem med fler...

Kanske inte så elegant just i den här risiga verbena-krukan, men tja... en snygg kula är ändå alltid en snygg kula!

söndag 8 augusti 2010

Fegade ur de tusen trädgårdarna

Printade ut listan över öppna trädgårdar i Skåne. Prickade för en 3-4 intressanta objekt i närheten. Men men men 14 mm regn höll mig kvar i soffhörnet och det blev inte alls den fotokavalkad här på bloggen som jag tänkt mig idag...

Men jag hoppas att det ändå blev en bra dag för de modiga som visade upp sig!

torsdag 5 augusti 2010

Italiensk invasion mellan plattorna

Ser man på, ogrästuvorna mellan plattorna visar sig också vara ruccola! Men en timmas arbete senare så är mitt nya ogräs väck. Även moderplantan i pallkragen gav jag mig på med stora grepen. Tre stora hinkar besk ruccola står vid grinden redo för biltur till tippen.

tisdag 3 augusti 2010

Bladlöss

Men hoppsan vad det är ohyra på dahlian! I år igen. Vad är det brukar stå i gamla ohyrebekämpnings-rekommendationer? Nåt med såpvatten? Det räcker nog att pilla bort dem med ett papper tror jag. Dahlior är inte så klena så de dukar under av lite löss.

Jag kan inte riktigt lyfta vänsterarmen idag. Åtminstone inte hela vägen. Igår gjorde jag mitt livs första klipp med en elektrisk häckklippare. Det blev lite tungt och ligusterhäcken är ganska lång. Men den fotograferar jag inte för så jämt blev det ju inte. Kan man inte begära av en förstagångsklippare!

söndag 1 augusti 2010

Invaderad av något med fint italienskt namn



Ruccola-invasion! Var finns timjan, persilja och oregano?


Då var det skojigare den 26 mars när det absolut enda i hela pallkragen som levde var en liten övervintrad stackare. Stackare, hrm?