lördag 30 oktober 2010

Antingen kan man arrangera ett fint höstfat...

...eller också kan man smacka upp pumporna på ett plåtbord i uterummet bara. Happy Halloween!

(Jag gör ett höstfat en annan dag helt enkelt...)

Före och efter

Idag var det dags. Innan alla vissna löv från vinrankan kletar sig ner bland möbler och dynor. Fram med handskarna och sekatören!

Hoppsan - visst är svårt att sluta när man väl satt igång? Men här är i alla fall världens fulaste trädgårdsbild på mitt otrivsamma uterum med en torr gren i. Men jag lovar - i april sätter den desperat igång igen. Sjutton vet var den får vatten ifrån...

torsdag 28 oktober 2010

Det var varmare förra året

Den 28 oktober förra året var det visst en annan väderlek. Då tog jag den här friska bilden på en dahlia. I en kruka utanför min ytterdörr stod den vill jag minnas. En av knölarna som inte överlevde vintern i garaget tydligen för i sommar har inte denna skönhet tittat upp.

måndag 25 oktober 2010

I mitt kök

I köket ligger nu de allra sista tomaterna. Jag har grävt upp plantorna och rensat upp i växthuset och hade inte hjärta att låta dessa försvinna i komposthögen. Kanske de mognar?

Och borta på köksbordet står ett par blommande amaryllis i en vas. Ja, härommorgonen hade såklart hela plantan med två stänglar trillat omkull och stjälkarna vikta på mitten. Tur att de står lika länge i vatten som kvar på löken!

söndag 24 oktober 2010

Definitivt bevisat

... är det nu att ginkgo-trädet inte fäller alla sina löv (barr) samtidigt utan bär sig åt som alla andra träd. De lossnar lite allteftersom!

Men var hörde jag det där? Inte var det väl nån på trädgårdsresan i somras som försökte med det - att ginkgon blir kal i ett enda svep?

torsdag 21 oktober 2010

Sommarminne från Skagen

Tur det finns gott om blomsterbilder att välja bland i min dator för nu börjar det mattas av lite i trädgården. Här ett sommarminne från Skagen i juli.

tisdag 19 oktober 2010

Vita och röda tulpaner

I en korg i uterummet - lecakulor, planteringsjord, benmjöl och 16 tulpanlökar.

När kommer våren, undrar Otålig.

lördag 16 oktober 2010

Kaprifol, pelargon och ringblomma

Tävlingsbilden är mailad och den ska vara hemlig och anonym. Inget kompisröstande här inte! Så här kommer något helt annat - en kaprifol klättrar på friggeboden i min trädgård.

I uterummet står de små söta pelargonerna uppradade på ett bord. Lite för kitschiga för trendiga pelargonsamlare är jag rädd. Som tur är räknas jag inte till den skaran.

Ogräset som kämpar sig upp i en glipa i markväven har jag inte hjärta att dra upp. De blir tvärtom flera för varje säsong - ringblommorna.

torsdag 14 oktober 2010

Höstfat

Ett fint höstfat på ett bord i Tirups Örtagård som jag fotograferade häromdan. Något att ta efter? Jag kanske skulle inspireras och gå ner till stranden och plocka ihop lite nypon till en höstbukett i uterummet. Med de tjocka trädgårdshandskarna då såklart...

Medan jag fortsätter att fundera på vilken nytagen bild jag ska skicka in till Slottsträdgårdsmästarens fototävling.

tisdag 12 oktober 2010

Billigt i Staffanstorp

Det var nåt med 40 % på alla krukor och växter på Tirups örtagård idag... och den här vackra trälådan med fyra krukor i fick följa med hem.

Nästa stopp blev Skåneplantor för inköp av leca-kulor. Där sålde de vita amaryllis för 39,90!!! Det var inga som helst problem att få plats med den i samma kundvagn som lecakulorna!

Tar aldrig slut!

Det här är den vänstra sidan av mitt växthus. Det ser ungefär likadant ut åt höger till. Tomater, tomater, tomater så långt man ser. Men nu drar det sig ner mot en 2-3 grader nattetid. Hur många fler hinner mogna?

lördag 9 oktober 2010

Det blommar fortfarande

En bra bit in i oktober och det blommar än i trädgården på framsidan. En nyutslagen Echinacea t ex.

Och så dahliorna så klart, både de vita och de röda pompomdahliorna.

Några vilsna ogräs i form av vallmo.

Hela långa raden av kantnepeta utanför staketet blommar frodigare än i våras.

Och till och med nån rugge lavendel är på topp ännu.

onsdag 6 oktober 2010

Höstfärg

Mer höstfärg blir det inte än i en vingad benved!

Trist bara att man gjort en sån ful färgkombination i stadsparken!

Lurad?

Vi är i den här stan begåvade med en lång allé av gingko-träd. Kraftiga fina exemplar och jag tror där ska vara drygt 60 träd. Nu har jag hört talas om att gingkon släpper alla sina löv (eller botaniskt är de egentligen barr) samtidigt på hösten. Jag är nyfiken på vad samtidigt betyder (samma timme? samma dag?) och gjorde igår mitt första studiebesök.

Vad som talar emot ett samtidigt lövfall på övre bilden är att vissa blad har gulnat men inte alla. Hm?

Och när jag ser alla nerfallna löv i gräset runt alla träd så börjar jag undra om jag kanske är lurad? Vadå samtidigt?



(Ja, här sitter jag vid min nya Mac med ett sprillandes nytt photoshop och det är en PÄRS att hitta alla funktioner och kommandon och och och... men ett inlägg blev det visst till slut!! Men är inte blogger och Safari överens månntro. Skärmen är på 27 tum och fönstret jag får lägga upp inlägget i är på 3 tum typ...)

tisdag 5 oktober 2010

Dahlior




Äntligen har det kommit ut en bok på svenska om Dahlior - en av de galnaste blommor som finns. Jag läser och läser och blir inte ett dugg klokare. Det finns ingen enkel nyckel som får mig att förstå, ingen aha-upplevelse att "så här är det ju!"

Nåt kapitel handlar om att det finns 55 000 namngivna sorter och då ger jag nästan upp. Men sen kommer kapitlet som handlar om de 10 klassificeringarna på svenska:

  • enkelblommande dahlior
  • anemonblommande dahlior
  • halskråsdahlior
  • näckrosblommande dahlior
  • dekorativdahlior
  • bolldahlior
  • pompomdahlior
  • kaktusdahlior
  • semikaktusdahlior
  • diverse dahlior

Vid den tionde och sista kategorin är jag färdig att ge upp igen! Diverse dahlior - där ingår resten av dahliorna som inte passar in på annat håll.

Boken innehåller också en gedigen historiebeskrivning om hur de vilda arterna hämtades hem till Europa från Mexico under 17-1800-talen. Vi får också lära oss hur de ska odlas och planteras - hoppsan jag brukar lägga mina knölar i en hink vatten innan jag gräver ner dem men det var visst absolut förbjudet! Ett informativt avsnitt om skadedjur finns också med.

Det fanns en hel del fina bilder i boken men den lyfter inte som en riktig fotobok, det gör den inte. Så här kommer några av mina egna bilder istället.

I augusti 2008 var denna en av mina favoriter på Sofiero.

I september 2009 var jag där igen och fotograferade för ovanlighetens skulle något gult! Måste vara för att hösten var nära och ögonen inte är så känsliga för gult som på sommaren.

I juli i år blommade denna tangoröda dahlia där i Sofieros dahlierondeller.

September var väl sista besöket på Sofiero för i år - en vit frisk blomma som borde tillhöra anemonblommande dahlior med "en eller flera yttre ringar av platta blommor omgivna av en flock tätt sittande, rörformade diskblommor där disken i blommans mitt inte syns". Å andra sidan kan det lika gärna vara en dekorativdahlia där "blomman ska vara helt fylld och har ingen synlig disk i mitten. Strålblommorna ska vara breda och flata och får vara inrullade till högst 75 % av sin längd". Kanske.

Nästa vår ska jag anlägga en riktigt lång vulgär dahliarabatt nånstans. Hemma på tomten eller som gerillaprojekt?

måndag 4 oktober 2010

Affischer säljes



Löjtnantshjärta

Affisch 50 x 70 cm

levereras oinramad i papprulle

290,- + porto

















Kaprifol





Affisch 50 x 70 cm

levereras oinramad i papprulle

290,- + porto







Ormrot


Affisch 50 x 70 cm

levereras oinramad i papprulle

290,- + porto











Ringblomma

Affish 50 x 70 cm

levereras oinramad i papprulle

290,- + porto













Olvon

Affisch 50 x 70 cm

levereras oinramad i papprulle

290,- + porto












Maskros

Affisch 50 x 70 cm

levereras oinramad i papprulle

290,- + porto












Luktärt

Affisch 50 x 70 cm

levereras oinramad i papprulle

290,- + porto










Beställ på email tradgardspennan@hotmail.se

fredag 1 oktober 2010

Planteringsjord i nyllet

Är detta inte en suddig hundbild i badrumsinteriör? Jo kanske men det är ändå i allra högsta grad en trädgårdsbild! All jorden på huvet och tassarna kommer från pallkragen med vitlöksklyftorna. Nämligen.

Varifrån får denna lilla ärthjärna idén ifrån att hoppa upp i en pallkrage av dubbelhöjd och börja sprätta runt? Några timmar efter att planteringen är färdigställd...