måndag 25 april 2011

Fyndat

Jag fyndar i nya trädgården varje dag nu. Plötsligt så har det slagit ut några blåsippor lagom till scillan gett med sig och börjar se rufsig ut. Och fina öar av muscari skymtar i rabatterna samtidigt som långa, långa, täta rader av påskliljor slår ut och solar sig.

Längs med husväggen blommade idag tulpaner i flera färger, röda, rosa, gula...mellan pingstliljor med fyllda blommor. Och bakom häcken ut mot åkern där hittade jag äntligen rabarbern. För den är ju ett måste på en gammal tomt! Vid sovrumsväggen kommer så sakta bladverket på en gigantisk kaprifol igång och ut mot vägen vecklar bladen på den stora kastanjen snabbt ut sig.

I ett hörn står en riktigt ful mahonia men när den väl börjar blomma så tycker jag väl om den också...

Men det allra största fyndet jag gjorde idag - det var kungsängsliljor!

Bildbevis kommer senare när datorn och kameran bor på samma adress. Imorgon flyttar bredbandet så nu vet man aldrig när jag är uppkopplad igen!

måndag 18 april 2011

Favorit i repris

Jag tog bilden i maj 2006 men den håller än... Idag har jag klämt itu en sån här glupsk liljebagge. Och har man dem i trädgården är det inte säkert att man får se kejsarkronorna blomma alls!

För övrigt har jag kapat 20-30 meter lavendelrabatter med elklipparen. Hur kul som helst! När jag väl kommer igång att klippa, vare sig det är med sekatör eller annat så har jag svårt att sluta. Idag blev det mjölksyran som stoppade mig när jag givit mig på bokharabindan i pergolan och elklipparen fastnade i grenverket hela tiden..... Varför har något planterat en sån monsterväxt i en pergola när det finns blåregn?

söndag 17 april 2011

fredag 15 april 2011

Hoppet spirar

...eller om det är våren kanske. I uterummet står tulpanerna i knopp.

Aklejans karaktäristiska blad vecklar ut sig.

Medan löjtnantshjärtanen mer kommer som spjut ur jorden.

Två oansenliga plantor gråmynta inköpta hos Mandelmanns förra sommaren har under vintern roat sig med att sprida rötterna över ett par kvadratmeter...

Med vad är detta som ser så livskraftigt ut? Var det här jag planterade porslinsveronika förra sommaren?

Efter tre år i gamla huset börjar mina vedermödor i trädgården ta form. Lagom till jag ska flytta.

lördag 9 april 2011

Första buketten

...från nya trädgården!

Fritillaria imperialis

I Slottsträdgården i Malmö idag stod trädgårdsmästare John Taylor och satte in nya fönsterrutor i växthuset, Tareq Taylor stod och slängde med grytorna inne i fiket, Elisabeth Svalin Gunnarsson sålde sin dahliebok och kom med goda dahlieråd, skådespelerskan Ing-Marie Carlsson strosade i gångarna - ja och så var hela fält av kejsarkronor på väg upp i stora rabatten!

När jag fyllt en kasse med dahlieknölar och förhört mig noga om varför dahliorna på Sofiero är så gigantiska så körde vi hem till gården och letade. Och minsann, längst nere i hörnet av trädgården, där är mina alldeles egna kejsarkronor på väg upp!

Redan när jag skrev i min egen Mina vänner-bok 1969 så älskade jag de konstifika kejsarkronorna!

tisdag 5 april 2011

Både lavendel och sladd

Trädgårdssäsongen på gården har startat! Mannen tog fram elklipparen och kapade raskt både lavendel och sladd. Själv höll jag mig till de mer manuella verktygen och fyllde tre säckar med löv och torkade blomställningar från den lilla rabatten under valnötsträdet. Men belöningen kom ju direkt, här spirar både daggkåpa och förmodad malva.

Nu är det bara 2000 kvm kvar...