tisdag 30 augusti 2011

Som i Frankrike

Jag har minsann två kronärtskockor i mitt trädgårdsland. Inte för att de kommer att hinna bli ätstora men ändå. Jag kan gå ut och titta på dem och tycka att de är fina.

Och idag ringde jag efter en trädkille som kom körande i värsta kranbilen och tittade på mina sjuka träd. Han såg direkt att här är det bråttom. Kanske imorgon hinner han ta dem eller allra senast på fredag.

Svampens placering säger att den tuggat i sig alla rötterna. Rätt som det är kan trädet sucka till lite och lägga sig ner! Hemska tanke. Tur vi inte sover i den änden av huset...

Nu är det allvar!



Hej Lena,
Tack för din förfrågan samt bild!
Ett träd som har sådana angrepp av jätteticka bedöms vara mkt farlig, trädet måste ner fortast möjligt och jag är tveksam till att det ens går att klättra i den.
Mitt råd är att kontakta en sk trädplockare som är en kranbil med såg monterad i gripen. De hjälper dig att få ner trädet och kan samtidigt köra bort trädresterna ifall du önskar.
Väl mött!
Andreas Eriksson (arborist)
Yggdrasil Trädservice

Hinner jag äta frukost månntro? För det här låter akut på riktigt! Den här gården vi köpte är som en tickande (haha) bomb, ena dagen pajar kylen, nästa värmepannan och nu har träden blivit farliga! Trädkapare nån?

måndag 29 augusti 2011

Blommande agave på Sofiero

Sofiero bjöd ju på mer än en mässa. Allt det fina i parken fanns ju också att titta på. Och många var det som tittade på den blommande agaven! Hoppas att det här söta, äldre paret inte har något emot att vara med på min blogg.

Klicka på bilden så kommer en betydligt skarpare bild fram...här ser den mest ut som ett suddigt vykort från 60-talet!

söndag 28 augusti 2011

Mer från Trädgårdsfesten

I det fina Vinhuset stod vackra blomsterbuketter uppradade och besökarna fick rösta på den finaste.

Jag röstade inte men den här gillar jag väldigt mycket.

Och den här miljön är ju bara så läcker. Tänk att ligga under en trädkrona i ett mjukt, slitet träbadkar med ljummet vatten...mmm...

Vackert textade skyltar så att vi visste vad vi köpte!

De här sötingarna blev jag förälskad i men prislappen var i högsta laget.

Vacker färgmix inför hösten!

Idéer på Trädgårdsfesten

Ett antal idéträdgårdar i form av mindre planteringar fanns utspridda framför slottet. Här var en som skulle andas Japan.

Med höga väggar runtom fick man genom en rödkantad dörr kliva in och se det här!

Och den här planteringen kallades Cosmopolitan och skulle visualisera det läckra med mycket färg. Och det gjorde den!

lördag 27 augusti 2011

Mina inköp på Trädgårdsfesten

Tack vare den fantastiska servicen med en "garderob" på Trädgårdsfesten på Sofiero så kunde besökarna shoppa loss och lasta av kassarna med jämna mellanrum. Och när jag handlat klart fanns det en service som fraktade inköpen till entrén! Perfekt idé.

Längst bak syns fyra 2-liters krukor med flox och en fantastisk vaniljfärgad margerit. Fräscha plantor hos en dansk försäljare. Hade jag orkat kånka iväg fler till garderoben hade jag handlat mer.

Framför en liten äppeldoftande mynta. Och längst fram till höger fem små krukor med porslinsveronika. Och till vänster fem små krukor med röd jättevallmo.

Och monstret i smide? Plantskolan där jag köpte den sa att det var en katt, men det kan väl vem som helst se att det är en råtta??

onsdag 24 augusti 2011

Flädern mitt nya kirskål

Flädern börjar få sina vackra bärställningar. Hösten är på väg eller?

Gillar jag fläder eller inte? Inte längre faktiskt. Till midsommar var jag så glad över alla fläderblommor här på gården så jag till och med kryddade snaps. Som blev överstark och besk och fick kastas...

Här på gården är flädern som kirskål - ett ogräs som dyker upp där jag som minst vill ha det och som verkar omöjligt att bli av med. Gärna inuti andra buskar sticker det upp och växer supersnabbt förbi. Jag har fläder i kaprifolen, tätt intill äppelträdet, i rosenrabatten, i doftschersminen. Jag kapar flädern jäms med marken och tre dar senare flaxar det nya skira blad.

Nej jag gillar inte fläder längre. Och den slemmiga, hemmagjorda flädersaften folk älskar att bjuda på, nej den har jag ju faktiskt aldrig nånsin tyckt om...

torsdag 18 augusti 2011

Odling

Det sker saker i grönsakslandet även när det regnar oavbrutet i flera veckor och jag vänder ryggen till och låter bli att skyffla tistlar. Här ska det bli en pumpa.

Zucchinin är tyvärr inte min, jag bara upplåter mark till den. Och växer gör den!

söndag 14 augusti 2011

Dahliefrossa på Katrinetorp








Blir bara krystat med en massa bildtexter så de färgsprakande bilderna får tala för sig själv. Jag älskar dahlior och skulle gärna vilja ha gräsmattan full med dahlie-rundlar.

onsdag 10 augusti 2011

På landet

Så kan det gå när man slitit loss cykeln som tillbringat några månader lutad mot planket...

tisdag 9 augusti 2011

Geotropism

Det finns några olika tropismer som betecknar varför växterna växer i den riktning de gör. Detta bör vara ett tecken på geotropism som har med tyngdkraften att göra. Och hur gick det till? Jo, jag hade köpt plantan och ställde den vid husknuten i väntan på plantering. Men hoppsan så blåste den omkull och blev liggande ett par veckor. Då den fortsatte växa ville den ju inte växa sidledes utan gjorde en 90-gradig vändning uppåt från jorden. I slutet av juli fick den dock sin nuvarande plats i en stor kruka och det blev en ny krök på stjälken!

Även den vita Echinacea purpurea "Alba" som låg bredvid verkar lite orolig i sitt växtsätt!

lördag 6 augusti 2011

Lavendelhjärta

Lavendeln snart överblommad. Hög tid att spara doften till vintern.

onsdag 3 augusti 2011

En hemlig gång?

Se här vad jag hittat under gräsmattan! Som en hemlig gång av ölandssten. Halva är framgrävd redan. Och jag fortsätter kämpa!

Rosor och dubbla handskar

Först klippa ner gigantrosen gren för gren och lägga i hög bredvid. Sen plocka gren för gren i högen och lägga på rullebören och vandra längs vindlande gångar till släpet utan att fastna överallt med grenarna som sticker ut. Sen få upp gren för gren på släpet och trycka till. Tillbaka och hämta nästa hög. Och nästa hög.

Mina snygga Garden Girl-handskar når upp till armbågen vilket är perfekt i sammanhanget. Tyvärr är handsken så tunn (!!) att tornarna går igenom. Därför krävs ytterligare en tjock handske över.

(rullebör = skottkärra)