torsdag 31 maj 2012

Hundkäx


Doften är bedövande i hela trädgården - hundkäxen blommar på ängen i västra delen av trädgården.


Prästkragar i massor!

fredag 25 maj 2012

Lilla. lilla häcken


Det finns en löjligt låg ligusterhäck som avgränsar gräsmattan i bortre änden av trädgården. Förra året rensade, ja nästan grävde, jag fram den, jämnade till den med häcksaxen och myllade ner några säckar kogödsel. Jag menar, ska det vara en häck så får den ju var nån meter hög i alla fall!

Nu har jag rensat undan ett par säckar prästkragar och maskrosor - och se där finns häcken igen. Den är rejält mycket tätare än förra året så nån nytta gjorde nog gödslingen och omvårdnaden. Men när kommer höjden?

Mer kogödsel...

onsdag 23 maj 2012

Allt på en gång


Den första lilla prinsessan har slagit ut i skydd av en södervägg. Snart, snart har vi hundratals prästkragar!


Vid samma vägg står pipörten och sprider sig.


I höstas satte jag lite perenner i söderrabatten, bl a några jättevallmo som ser ut att trivas.


För att inte tala om porslinsveronikan som också är ny sen i höstas och blommar redan som den aldrig gjorde i min förra trädgård.


Jag tror att min snöbollsbusken är rekordhög. På riktigt! Måste sträcka upp grenarna ordentligt bakom hagtornshäcken för att ens få ljus.


Just blommorna är väl inte största vinsten med kornellen. Men både grenar och blad är vackra tycker jag.


Nåt rosa fluff längst ner i trädgården - kan vara vad som helst...

tisdag 22 maj 2012

Var ska jag äta frukost?


Jag letar efter en mysig plats i trädgården att äta frukost på. Och jag vill gärna sitta i de här nya korgstolarna som ser gamla ut...hrm... Ska testa den här platsen imorgonbitti!

Rivstart


En riktig rivstart fick försommaren igår när temperaturen for upp till 24-25 grader efter att ha hankat sig fram runt 12-14 i flera veckor. Precis alla vårblommande buskar och träd formligen exploderade, bl a den  här rosenapeln.

lördag 19 maj 2012

Ett ganska skruttigt träd


Ett ganska skruttigt litet träd som står gömt inne i stora buskaget.


Och jag undrar vad det är för något.


Växer som en fläder men det har ju brokiga blad och det finns inte ett enda självsått sly nånstans i närheten.

tisdag 8 maj 2012

Idag i trädgården


Jag brukar inte köpa plantor i de dyra blomsteraffärerna på gågatan men den här kunde jag bara inte gå förbi! En riktigt, riktigt svart petunia. (Lite snafs på bladen är byggdamm från vår pågående renovering...)


Tomatplantorna kommer från favoritplantskolan Gunnebo Trädgård i Skivarp. I år blev det tre stycken, "Black Zebra", "Sun Belle" och "Gardener's Delight" och liksom förra året står de i krukor. Det misslyckades i fjor. Kanske går det bättre i år.


Trädgårdens allra mesta blomma, prästkragen, står i knopp. Till midsommar forsar vi fram i prästkragar överallt. I år är vi förberedda och har lämnat stora rondeller i gräsmattorna som vi låter bli att klippa tills senare i sommar.


Jag jobbar vidare med frösådderna. Rudbeckian behöver verkligen komma ut i större krukor!


Dristade mig till att plantera en rad med tulpanlökar utanför vår inhägnade trädgård i höstas. Tanken var inte att knopparna skulle bli mat till kaniner och rådjur...

lördag 5 maj 2012

Se vad jag hittade!


Vid gamla äppleträdet fanns den här clematisen redan förra sommaren och jag envisades med att vira upp den i trädet varje gång jag skulle klippa gräset. Men aldrig så ville den blomma!


Det var ju inte så konstigt för om den blommade lika tidigt förra våren som i år som hade jag helt enkelt inte flyttat hit!

onsdag 2 maj 2012

Jag behöver fler brickor!


Att hålla på med frösådder är ett halvtidsjobb. Efter ett par månader av vattning och omskolning börjar det bli dags för härdning. Det är när man jagar fram och tillbaka med brickor med små plantor på. På förmiddagen ska de ut i vårvädret och på eftermiddagen in i det ombonade inomhusklimatet igen... På bilden syns en härva av blomstertobak och sommarrudbeckia.