fredag 22 juni 2012

Glad Midsommar


Igår när jag tog bilden sken solen och det var riktigt varmt. Idag är det midsommarafton och lite trist smågrått...men sillen och nypotatisen smakar nog lika bra ändå!

måndag 18 juni 2012

Öppna Trädgårdar


Igår var det ett antal Öppna Trädgårdar på Söderslätt (ett årligen återkommande evenemang). Det är alltid kul att titta in hos andra okända människor! Tyvärr var jag inte så fotosugen igår så det blev inte så många bilder.  De här hinkarna stod i entren till en feng shui-trädgård som var enormt charmig!


Jag är oerhört svag för skyltar. Ja, bokstäver över huvudtaget. Undrar om ägarna köpt den här i Frankrike?


En mycket vacker färg på en enkelblommande ros.

onsdag 13 juni 2012

Aklejorna i trädgården








De sista bilden är ju en lite annorlunda akleja, en Clementine White, med fyllda blommor. (Och om bladverket passar dåligt så är det en snårvinde-usling som snott ihop akleja-plantan...)

tisdag 12 juni 2012

Lite skräpigt har vi ändå

Jag vet inte om någon låter sig luras av alla mina "fin-bilder" och tror att hela vår trädgård ser ut så? Givetvis gör den inte det!  Så här kommer ett par bilder med lite mer bondgårdskänsla.


Lite oförhappandes innanför den skruttiga grinden till gårdsplanen så trängs stockrosor, prästkragar och ogräs.


I ett skräpigt hörn av innergården fotograferade jag förra året ett par lupiner. De har på det mest tacksamma sätt spridit sig i år och de är verkligen mina favoriter! De bangar inte för lite ogräs utan höjer sig snällt över mängden med sina ståtliga spiror.

Lite småfina grejer i trädgården


Jag kan absolut inte minnas att jag grävt ner några honungslökar. Och hur jag än letar på foton från förra året så fanns den inte där. Strunt samma - den står oerhört elegant där inuti buxbomsrondellen!


En alldeles nyplanterad vän är den dubbla pionen "Karl Rosenfield" - och minsann om den inte blommar första säsongen!


Utanför oxelhäcken har vi låtit bli att klippa allt gräset och fått ett par härliga plättar med prästkragar. Hoppas de står sig fint över midsommar!

När ska nu buxbom klippas?


Jag har levt med nån idé om att buxbom ska klippas i midsommarveckan. Var har jag fått det ifrån? Jag brukar tycka att det är alldeles för sent. Men nu har jag köpt på mig Vollbrechts Beskärningsboken och det lär ju vara bibeln i sammanhanget. I den står att buxbomen ska klippas i april och i augusti. Det låter perfekt och så får det bli i fortsättningen! I år blev det i alla fall i förrgår:

FÖRE


EFTER

Det är ju inte riktigt samma vinkel och inte samma objektiv heller tror jag, men fäst blicken på den röda pionen till höger i bild så ser ni skillnaden med en nyklippt buxbomsrondell!

lördag 9 juni 2012

Den första primadonnan


...håller på att slå ut! Vår trädgård är helt galet full av rosor och jag vet inte namnet på en enda! Tyvärr håller de på att begrava huset och förstöra fasaderna så jag klippte ner rubbet helt ohämmat i höstas. Det verkar dock inte ha minskat på växtkraften, men nu går det åtminstone att putsa fönstrena...

torsdag 7 juni 2012

Det finns hopp!


På åtminstone tre av våra fyra blåbärsbuskar finns det gott om små vita blommor så det inger hopp om stora amerikanska blåbär i augusti.


Och två av de tre tomatplantorna har börjat blomma. Kanske en och annan tomat på gång i juli? Den tredje plantan ser ut att ägna sig åt nån sorts dvärgväxt med för mycket bladmassa. Kan jag ha haft i för mycket kogödsel i den krukan? Det är nog sista året jag odlar tomat i kruka. Nästa vår åker golvteglet bort i halva växthuset!

tisdag 5 juni 2012

Italien?


Nej, växthuscaféet hos Mandelmanns på Österlen!

I kommunens växthus


Igår var det Öppet Hus på kommunens växthus och där ville jag ju gärna titta in!


Orange och gult verkar vara årets färg - det skrek verkligen om färgerna i växthusen!


Mera orange.


Även lite blekare gult som går i ton.


Palmer har vi ju gott om här i stan - de höga vid infarten och de här mindre i rondellerna.


Hoppas att inte dessa ska kombineras med det gula!

fredag 1 juni 2012

Trädgårdsrundan 2012


Trädgårdsrundan är ett antal öppna trädgårdar i nordöstra Skåne första helgen i juni.  Hos nr 30 i Vallåkra var jag tvungen veva ner sidorutan och ta en bild redan vid gårdsvägen. Vem kan motstå en rostig spis?


Sagolikt vackert med vita klematis.


Var det här kanske det gamla uteköket som blivit för litet och plötsligt fick agera blickfång mot charmig tegelvägg?


Många betongskyltar med enkla ord fanns det.


Först såg man inte cykeln...


Ojsan, en regnvåt spegel lutad mot en tegelvägg...går inte att motstå att ta en bild av fotografen!

Missa inte Malmö Garden Show 1-3 juni


Duktiga tjejerna Julia, Annika och Cecilia som driver Vi tre & trädgård visade upp en vacker miniträdgård med härlig amerikansk veranda.


Miniträdgården Vintage bjöd på doftande rosor och en liten plats för eftermiddagsportvinet.


I Hovdala slotts miniträdgård såg den obligatoriska vrån för vila ut så här.


Balkongtips: en vit byrå med ormbunkar...


Det blåste rejält!

Malmö Garden Show bestod av ett 15-tal miljöer som olika designers byggt upp och som alla var trevliga att titta på. Dessutom fanns på annan gräsmatta ett stort antal växtförsäljare charmigt placerade. Det var en mycket väl genomtänkt och fungerande trädgårdsmässa som innehöll just trädgård och inget annat bjäfs. Kan mycket varmt rekommenderas!