tisdag 2 oktober 2012

Årets trädgårdsgrep


Eftersom min trädgårdsblogg fungerar fint som trädgårdsdagbok så hittade jag information här från förra året i oktober. Och den här pjäsen på bilden har alltså bara varit med en ynka säsong och är redan krokig som en gammal gubbe! Ska inte en trädgårdsgrep från Fiskars för flera hundra hålla mer än en sommar?

Födelsedagsrabatten


En bild säger mer än 1000 ord, eller?

Längst fram står den alldeles nyplanterade födelsedagsrabatten. Önskade mig perenner i present och det kom hinkar, lådor och korgar med godsaker såsom alunrot, kärleksört, höstanemoner, echinacea, perovska och ett par andra där längst fram som jag bara inte kommer ihåg namnet på.

Mannen grävde, jag rensade, mannen grävde, jag rensade, jag grävde, jag rensade och kanske, kanske, kanske har vi fått bort de manshöga nässlorna som brukade växa just här på denna platsen...idag har jag i vilket fall som helst rejält ont i ryggmuskulaturen!

Vad den här bilden mer visar är ju de nya, eleganta, upphöjda bäddarna för grönsaksodling i bakgrunden. De bortersta två är fyllda med ny frisk kompostjord och täckta med väv i väntan på nästa säsong. I de båda närmaste har det redan grott 200 tistlar som vi måste rensa bort innan vi fyller dem med jord...

Och vad bilden slutligen visar är vad ljuset berättar. Så skarp sol och hårda kontraster har vi bara här i september-oktober, dvs oerhört svårfotograferat!