måndag 4 februari 2013

10 råd till mig självI juni förra året skrev jag ett memo till mig själv inför framtiden:

10 råd till mig själv inför nästa års frösådder!


1
 Det är ett halvtidsjobb och det går inte att resa bort. Vattning varje dag. Omskolning kontinuerligt och emellanåt ganska akut.

Så inte små osynliga frön i pluggboxen utan använd den till lite större frön som syns så att det bara hamnar ett i vart och ett av de 49 hålen.

3
Använd inte stora tråg till fröna för rötterna kommer garanterat att hamsa ihop sig och det är inte kul att förstöra dem vid omskolning.

4
Så bara de blommor som du verkligen, verkligen älskar. Det är inte kul att plötsligt stå där med 50-60 klibbiga blomstertobak som bara växer på bredden. Inte ens om de är trendigt lime-färgade.

5
Så bara perenner. De växer lugnare än annueller och förtjänsten rent ekonomiskt blir betydligt större.

6 
Släng aldrig, aldrig mer några svarta plastkrukor som man köper blommor i. De finns inte att köpa någonstans när det är dags för omskolning!

Det räcker inte att skaffa en rejäl planteringspyramid med lampor och hitta en plats till den i ett rum med 16-18 grader. Där måste också finnas utrymme för ett tillfälligt planteringsbord och en hink jord för att omskolningen ska ske praktiskt. Det blir dessutom ganska smutsigt och dammsugaren kan också gott stå bredvid.

8
Skaffa gärna hem några billiga serveringsbrickor från loppis. När det är dags för härdning är det praktiskt om de små plantorna står på brickor så att man enkelt kan bära många ut och in morgon och kväll. För annars har du plötsligt inget att bära ut kaffet på för att det står växter på alla brickorna!

9
Glöm inte ta med några små plantor varje gång du besöker vänner – det känns som en befrielse att bli av med några då och då!

10
Strunta i jätteverbena för du misslyckas förmodligen med stratifieringen ändå!


4 kommentarer:

 1. Nu är vi visserligen urkassa på att så och skörda, men jag ska verkligen ta mig några tittar på den här listan mellan varven.

  SvaraRadera
 2. Vilken utmärkt lista!
  Speciellt råden om utrymme för omskolning. Det där med dammsugaren var också ett bra tips.
  Känner att jag samlar mig till att börja så, även om tidigare resultat kanske avskräcker..

  SvaraRadera
 3. Amazing blog and very interesting stuff you got here! I definitely learned a lot from reading through some of your earlier posts as well and decided to drop a comment on this one!

  SvaraRadera
 4. Wow! this is Amazing! Do you know your hidden name meaning ? Click here to find your hidden name meaning

  SvaraRadera