onsdag 8 december 2010

Ormhassel eller trollhassel?

Inför julen plockar vi gärna in växter från trädgården och naturen. Vanligast är granen och mossan men även ormhasseln får släppa till en och annan gren eftersom den är otroligt dekorativ. Hos mig har den hamnat i taket framför matplatsens röriga tapet vilket ser mycket bättre ut i verkliga livet än på bild - jag lovar!

Ormhassel Corylus avellana "Contorta" är en variant på hassel där tillväxtpunkten blivit skadad och det ormiga växtsättet uppstått. Vanligtvis är den ympad på vanlig hassel och ofta kommer vanliga raka skott upp från hassel-roten. Då måste man krångla sig in i busken med stora sekatören och kapa!

Om ormhassel-plantan är odlad i Danmark och köps in därifrån kan problem uppstå - då står det nämligen Troldhassel på etiketten!

För i Sverige ser ju Trollhassel - Hamamelis - ut så här! Inte ens släkt med hassel är den.

Och den finns även i hybridvarianter som blommar så vackert orange.

Och alldeles släta raka grenar har den och är mer ett träd än ormhasseln som är en riktig buske.

Trollhasseln är fotograferad i februari månad i Alnarpsparken medan ormhasseln är från min egen trädgård i april när den är som vackrast med sina hängen.

3 kommentarer:

  1. Tack för en bra redogörelse! Tror att många är förvirrade rörande ämnet orm/trollhassel!!
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  2. En till Vi tre & trädgård-medarbetare vill vara med och kommentera: dina bilder Lena... ÅÅÅÅh vad fina. Och det ÄR förvirrande med ormar och troll i hasselplanteringarna :-)

    SvaraRadera