tisdag 7 december 2010

Tisdagens boktips


Lena Israelsson har skrivit flera böcker om grönsaksodling som alla är både vackra och informativa. Men min favoritbok av henne är definitivt Klosterträdgårdar: Himmelska platser på jorden - helt klart ett julklappstips även om det nu är ett par år sen den kom ut.

Vartenda ord är en ren njutning att läsa - både språkligt och innehållsmässigt. Den här boken kunde använts som kurslitteratur inom ämnet Trädgårdsrehabilitering för här samlas verkligen essensen av vad som är så fantastiskt med trädgården. Både odlingen och att bara vara i trädgården. Att vandra i den, att plocka blommorna, att dofta på jorden. Visst handlar klostret mycket om platser för bön, men det kan kanske översättas till meditation eller avslappning och funderingar kring meningen med livet.

Boken framhäver också den ekologiska tanken att ta vara på allt som odlas och använda naturliga kurer för både det ena och det andra. Och så har det varit i hundratals år i klosterträdgårdarna medan resten av världen ägnat sig åt kemisk bekämpning och att inte kompostera.

"Doften av jord och grönska öppnar själen"

är ett representativt citat av en nunna i boken.

I denna boken finns både mycket att lära och mycket att njuta av!


Och idag berättar Katarina om Växtkomposition av Ann-Christin och Dan Ekholm. Det är också en av favoritböckerna i min hylla. Vacker och inspirerande.

2 kommentarer:

  1. Det är mycket "dagens nu", så jag skuttar runt mellan bloggvännerna och insuper allt.

    Trädgårdsböcker är verkligen som balsam för själen!

    Tack för tipset.

    SvaraRadera
  2. Jag tänkte "hålla ut" med boktipset hela veckan eftersom just trädgårdsböcker är så fina. Liksom det finns många vackra kokböcker som också är som balsam.

    SvaraRadera